A várható olvasási idő: 1 perc 50 másodperc.

A bizalom életed minden aspektusában jelen van, hiszen ez alapján hozod meg a döntéseid – tudatosan, vagy tudattalanul. A táplálkozásod, társas- és üzleti kapcsolataid, pénzügyi döntéseid (stb..) abban bízva alakítod ki, hogy azok gyümölcsöző eredményt fognak hozni – remélhetőleg nemcsak számodra, hanem mások számára is.

Mégis hogyan alakul ez ki? Miért van az, hogy valakiben ösztönösen megbízol, míg másokban nem?
És úgy egyáltalán: miért fundamentális a bizalom jelenléte az életben?

Amikor az emberek még nem bíznak benned, akkor szeretnének jobban megismerni. Tudni akarják, bízhatnak-e benned. Ezt persze nem mindenki fogja direktbe megmondani neked. A legmélyebb szándékuk mégis az, hogy kiderítsék: megbízhatnak-e benned, vagy sem. Ez hogyan tud kiderülni? A válasz az információban rejlik. Tehát szeretnének többet megtudni rólad, a víziódról, a világról alkotott képedről, a tevékenységedről – hogy világossá váljon számukra, tudnak-e rezonálni veled.

Ez egy érzelmi folyamat. Miközben információt kapnak rólad, érzések alakulnak ki bennük. És bizony, mindaddig, amíg nem robotokkal bizniszelsz, addig ezek az érzések hatnak döntéseikre.

A cél az, hogy biztosítsd az információt. Ezzel lehetőséget adsz arra, hogy egyértelműen el tudják dönteni, hogy szeretnének-e kapcsolódni, együttműködni veled.

Hogyan lehet ezt az információt biztosítani?

Erre számtalan eszköz szolgál. Érdemes olyan korszerű eszközöket használnod, amellyel az információ a lehető legkönnyebben adaptálható. Erre nagyszerű példa a videó. Gondolj csak bele: az egész víziód, a céged, a szolgáltatásaid vagy eredményeid érthetővé tudod tenni akár egyetlen percben. Emellett bármikor visszanézhető, másokkal megosztható és újra átélhető az élmény.

  • Ha például termelő vagy, bemutathatod a földet amin termelsz – benne minden növénnyel, amelyek az évszakok változásával újabb és újabb lehetőséget adnak neked tartalomkészítésre. Hogyan veted a magot, mire figyelsz, mit használsz és nem használsz a permetezés során? Mind-mind értékes információ.
  • Vagy tegyük fel: polgármester vagy. Mutasd meg a terveid, az álmaid, az eddig elért eredményeid. Éreztesd, hogy elérhető vagy és kapcsolódhatnak veled. Talán el sem tudod most képzelni, milyen erejű az, amikor vállalod, amit csinálsz és ezzel példát tanúsítasz, amire mások büszkén gondolnak. Sőt! Hívást fognak érezni rá, hogy támogassák az ügyed.
  • Az is lehet, hogy cégvezető vagy. Mutasd meg a szolgáltatásokat és/vagy termékeket, a bevezetéseket, jövőképet, a munkamorált, az embereket, akik a cégben dolgoznak. Annyi minden van, amit meg lehet és érdemes megosztani, mert ezzel te is visszacsatolást kapsz arra, hogy jó-e az irány, amerre tartasz.

Minden szervezet és cég mögött emberek vannak, akik hatással vannak az intézmény teljes működésére: az első kapcsolódási ponttól az utolsóig. Érdemes ezekről tartalmat megosztani, hiszen így nemcsak üzleti előnyt, hanem hosszútávú és gyümölcsöző kapcsolatokat építhetsz ki más, hozzád hasonlóan gondolkodó emberekkel, amik új projekteket hozhatnak és egy magasabb szintű hatást gyakorolhatnak a környezetre, amiben működsz – és persze rád.