Bármilyen jellegű kiadás előtt állsz, adódik a kérdés: mennyibe kerül? Egy bizonyos réteg megközelítése, hogy „költsünk kevesebb pénzt, több videóra”. Ez gyakran nem terjed ki a minőségre, és emiatt az így elköltött pénz nem fogja hozni a kívánt eredményeket.

Bár sok tényező alakítja egy videó elkészítésének költségeit, a megoldás nem az, hogy még több, alacsony minőségű tartalmat készíts / gyártass. Érdemes inkább a költségvetésed arra fordítani, hogy kevesebb, de hatékony és jó minőségű videó készüljön. A sok, alacsony költségvetésű és minőségű videó rontja a márkaarculatot. Azonban ha a minőségbe fektetsz, értéket teremtesz cégednek

Inkább minőség, mint mennyiség

Több millió órányi videótartalom van az interneten és minden nappal egyre több kerül feltöltésre – nagy részük értékelhetetlen tartalommal, minőségben. A zaj mértéke megnehezíti, hogy maradandó nyomot hagyj az emberekben.

Felmerülhet a kérdés benned: érdemes egyáltalán videókat készíteni? Nos, amíg jó minőségben készül egy videó, addig értéket képvisel. Egy igazán jó videó sokkal többet tud mondani, mint egy szöveg vagy kép. A videó egy erőteljes eszköz, amibe érdemes invesztálni. Fontos, hogy erőforrásaid bölcsen fektesd be, szem előtt tartva, hogy eredeti tartalmat készíts, profi szakemberrel és eszközökkel.

Napjaink legfőbb információközvetítő formája a videó. A videó gyártás eszközeinek ára csökken, miközben a jól képzett szabadúszó szakemberek és a produkciós cégek száma növekszik. Mindeközben egyre több döntéshozó videó tartalmakat használ a B2B és B2C területen, mely kihatással van a vásárlási szokásokra is. A Wyzowl felmérése alapján a fogyasztók 79%-a szívesebben fogad információt egy adott termékről videóban, mint szöveges formában. Valamint manapság a fogyasztók 84%-át a videó megnézése győzi meg egy termék megvásárlásáról. Ez azt jelenti, hogy a videó gyártásba fektetett költségek megtérülnek.

Kivéve persze, ha alacsony minőségű videókat adsz ki a kezedből, amelyek rontják a márkaarculatot. A Brightcove összegyűjtött néhány érdekes statisztikai adatot arról, milyen negatív hatásokkal bírnak a alacsony minőségű videók. Az eredmények azt mutatják, hogy a fogyasztók 62%-ának negatív véleménye van a márkáról egy alacsony minőségű videó hatására. Valamint 60%-a a fogyasztóknak ilyen esetben nem szeretne tovább elköteleződni a márka közösségi média felületein és 23%-a elbizonytalanodik a vásárlásban. Tulajdonképpen egy alacsony minőségű videó megosztása többet árthat, mintha egyáltalán nem készítenénk videót. Egy olcsó videó a márkádat is hasonló fényben fogja feltüntetni.

Brightcove felmérése alapján

Videó készítésnél érdemes a minőséget a mennyiség elé helyezni. A jó videó befektetés és bár tovább tarthat elkészíteni, jövedelmezősége nagyságrendekkel nagyobb. Minden videó eredeti történetet kell átadjon, legyen az egy animált útmutató, egy márka rövid bemutatása vagy éppen hírközlés. A történetek pedig legyenek érdekes vágóképekkel, vizuális elemekkel, karakterekkel, személyiségekkel és hanggal ellátva. Ehhez persze magasabb költségvetés társul. Viszont ha az üzlet fellendülését segíti a videó, akkor pár hónapon belül megtérülhet a befektetés.

Például, ha egy cég 4 000 000 Ft-ot költ egy útmutató-videóra, azt hozzávetőleg háromtól öt évig tudja használni – függően a cégben történő változásoktól. Ez azt jelenti, hogy az éves videó készítés költsége átlagosan 900 000 Ft és 1 900 000 Ft közé esik. Természetesen, a sorozatgyártásnál más számokra lehet számítani. Ezekben az években az útmutató-videó segít az üzlet fellendülésében, a vásárlók elköteleződésében, új vásárlók elérésében, konverzióban, valamint segít felhívni a figyelmet a márkára. Tanulmányok kimutatták, hogy a kezdőoldalon elhelyezett videók 80%-kal emelik egy cég gyarapodását. E-mail marketing esetében a videók a megnyitási értéket 19%-al, a kattintással-továbblépés (konverzió) értékeket pedig 65%-al emelik. A weboldalba beágyazott videók megemelik a Google besorolást is, így nagyobb eséllyel szerepel a weboldal az első oldalon, ami azért fontos, mert a Google találati listájának első oldalán levő weboldalak kapják a kattintások legnagyobb részét, általában 85%-át.

A Tubular Insight fogalmazta meg jól az animált útmutató-videókat egy írásában:

„Egy útmutató-videó vásárlásával, nemcsak egy mozgóképért, hanem egy ellenőrzött és hatékony folyamatért fizetsz. Egyszerűbben fogalmazva, az eredményért fizetsz, amit el fogsz érni. Ha a beszállítót az ára alapján választod ki, akkor sajnos ugyanolyan eredményt fogsz kapni, mint amennyit kiadtál érte….egy olcsó hatású, haszontalan videót.”

A jó minőségű videó stratégia azonban nem csak az útmutató-videókra érvényes. Ha például média vagy márka jellegű tartalmak kiadásával foglalkozol és komolyan veszed a videó készítést, akkor be kell invesztálnod a szükséges erőforrásokba, mint például szabadúszó szakemberek, stúdió vagy felszerelés. Nem szükséges túlköltekezni, de  itt a pénzt sem ajánlott sajnálni. Összességében: ne vesztegesd a pénzed és időd szegényes minőségre.

Mennyibe kerül egy videó?

A válasz: attól függ. A videó készítés költsége magasabb, mint más tartalomé, mégis gyakran ez a leghatékonyabb eszköz. Egy videóval azt kapod, amiért fizetsz. Tehát, ha egy jó minőségű videót szeretnél, de csak 100 000 Ft-ot vagy hajlandó fizetni, akkor nem azt fogod kapni, amit szeretnél. Ha célod, hogy valóban hass az emberekre, akkor olyan videóra van szükséged, ami értéket közvetít és fenntartja a figyelmet.

Számos tényezője van a költségeknek, és a skála nagyon széles. Egy Apple reklámfilm 140 000 000 Ft, (igen.. száznegyven-millió forintba), egy rövid márkaarculat videó átlagosan 1 000 000 Ft, egy rendezvény videó 300 000 Ft-ba kerül. A költségek függnek attól, hogy milyen típusú videót szeretnél. Függ a helytől, a csapattól, a felszereléstől, a professzionalitástól, az előkészületek mennyiségétől, formázástól, hangtechnikától, utómunkálatoktól, de legfőképp: a készítő látásmódjától. Egy animált videó, ami bemutatja az üzleti tevékenységed, egészen más kvalitásokat igényel, mint egy élőszereplős reklámfilm. Minél igényesebb videót szeretnél, annál árra kell számítanod.

A legjobb módja annak, hogy felmérd a költségvetést és kapj egy reális ajánlatot egy szolgáltatótól, az, ha írsz egy rövid összefoglalót. A videó írásos összefoglalója részletezi, hogy mikor, hol, mit, miért és hogyan szeretnél. Egy igényes összefoglaló megmutatja a videó célját illetve meghatározza a projekt témáját. Segít átlátni, hogyan tudod a legtöbbet kihozni a költségvetésedből. Legyél biztos abban, hogy a kiválasztott szabadúszó vagy produkciós cég jó minőségű referenciákkal és megfelelő tapasztalattal rendelkezik az általad kívánt videó elkészítéséhez.

Költségelemzés & megtakarítási lehetőségek

Ha pontosabb képet szeretnél arról, mennyibe fog kerülni a videó elkészítése, akkor az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venned:

Időtartam:

Ha csak nem egy kisfilmet hasonlítunk össze egy marketing videóval, az időtartam alig befolyásolja a videó költségeit. Készítsünk akár egy egyperces vagy ötperces videót, nagyrészt ugyanakkora csapat és felszerelés szükséges hozzá. Továbbá, az időtartam nincs nagy hatással az utómunkálatokra, kivéve, ha sok a vágási munkálat.

Előkészítés:

Az előkészítés, csakúgy mint a forgatókönyv írása, helyszínkeresés, engedélyek beszerzése és a forgatás beosztása időbe és pénzbe telik. Ha a forgatókönyved változik, nagy valószínűséggel a költségek is változnak. Amennyiben megvannak hozzá az erőforrásaid, legjobb ha magad megírod a forgatókönyvet, lehetőleg a kivitelező cég javaslatai alapján. Ha erre nincs módod, akkor a legtöbb cég ezt a szolgáltatást beleveszi az ajánlati csomagba.

Amennyiben helyszínt keresel a forgatáshoz, jó ha tervezel előre a ráfordított idővel és pénzzel. Ha szeretnéd ezt másra bízni, akkor felbérelhetsz egy helyi csapatot, akik tudják, hol érdemes forgatni. Az előkészület mértékével arányosak a költségek.

Csapat:

A megfelelő szakemberekből álló csapat ára függ a régiótól, a piactól, a felszereléstől és a tapasztalattól. Ha speciálisabb szakemberekre és felszerelésre van szükséged, például egy 360 fokos videó elkészítéséhez, akkor magasabb költségekkel érdemes számolni.

Az árak természetesen változóak, de az átlagos napi alapárak a következőképp néznek ki:

  • Dokumentumfilm operatőr: 90 000 Ft – 330 000 Ft
  • Reklámfilm operatőr: 120 000 Ft – 555 000 Ft
  • Teljeskörű videó készítés: 200 000 Ft – 80 000 000 Ft (alap ár)
  • Drón felvételek: 45 000 Ft – 3 000 000 Ft
  • Reklámfilm szerkesztő: 80 000 Ft – 275 000 Ft
  • Mozgókép grafikai szerkesztő: 130 000 Ft – 7 000 000 Ft (alap ár)
  • Hangtechnikus: 40 000 Ft – 175 000 Ft
  • Fővilágosító: 40 000 Ft – 155 000 Ft
  • Kameramozgató: 35 000 Ft – 145 000 Ft
A drón operatőr díja: 45 000 Ft, de 3 000 000 Ft is lehet.

A színészek, statiszták vagy hosztok bevonása többletköltséggel jár,  érdemes belekalkulálni a költségvetésbe. Azonban, ha csak nem egy televízióba szánt nagyreklámfilmben gondolkozol, úgy nagy valószínűséggel nem lesz szükséged színészekre. A rövid márkaarculat dokumentumfilmekbe, ajánló videókba és termékbemutatókba, ahol többnyire interjúk és vágóképek vannak, próbáld bevonni a dolgozókat vagy a megrendelőket.

Idő:

A munkaidőt főleg napidíjban vagy óradíjban lehet számolni. A napidíjak általában magukba foglalják az előkészületek és a felszerelés használat díját is. Azonban vannak olyan cégek is, akik óradíjban számolnak. Mivel a legtöbb videós napi árakkal számol, a gyártási költségek a munkanapokkal egyenes arányban nőnek. A korábban leírt árakkal számolva egy háromnapos forgatás, kétszemélyes csapattal körülbelül 700 000 Ft és 2 220 000 Ft között alakul.

Érdemes figyelembe venni, hogy sok cégnél ha fél napra igényelsz szolgáltatást, úgy az magasabb tarifájú mint a napidíj fele. Ez azért van, hogy kompenzálják az idő-, és pénzveszteséget, hiszen nem tudnak már aznapra más forgatást elvállalni. Vannak olyan cégek is, akik napi alapdíj + óradíjban számolnak.

Utazási költségek:

Autóval eljuttatni egy csapatot a forgatás helyszínére szintén díjköteles. A szállítási költségek mellett pedig érdemes számolni a szállás és étkezés költségeivel is. Magyarország területéből kiindulva kisebbek az utazási távolságok és költségek, ezért a cégek nagy része ezt maguk szokták intézni.

Felszerelés:

A videó készítők akkor is fognak felszámolni felszerelési költségeket, ha a meglévő felszerelésükhöz egyáltalán nem kell plusz eszközöket bérelniük. Ez általában a napi díj részét képezi és segít nekik biztosítani a drága eszközök használatát. Ezek a költségek képezik részben a felszerelések eredeti beszerzési árát is.

Egy nagyobb forgatáshoz a kivitelezőnek lehet, hogy bérelnie kell kamerákat, fénytechnikát, kamera mozgatót, mikrofonokat vagy egyéb technikai felszereléseket. A legtöbb gyártó cég ezeket a bérlési költségeket kiszámlázza a megrendelőnek. Amennyiben nem, akkor az alapárba építik be ezeket a költségeket.

Utómunkálatok:

A folyamat azon része, ami igazán befolyásolja a jó minőséget, általában az utómunkálatok során történik, ezért ezt jó beleszámolni a költségvetésbe. Az utómunkálatok során történik a sztori felépítése a megrendelő igényei alapján, valamint a színek és egyéb látványelemek beállítása. A videó szerkesztők nagy része egy területre szakosodik, ezért – szolgáltatótól függően – külön szerkesztőt szoktak alkalmazni a színekhez és a történet szerkesztéséhez. A mozgókép grafika és a címsorok külön utómunkálati költséget jelenthetnek.

 

Szabadúszó szakemberekkel alacsonyabb költségek:

Amennyiben a csapatod házon belül meg tud oldani néhány feladatot, mint például a forgatókönyvírást, a helyszínkeresést vagy a szerkesztői munkákat, akkor már jelentős összegeket takaríthatsz meg. Csökkentheted a költségeket azzal is, hogy egy szabadúszó szakemberekből álló csapatot alkalmazol (néhány operatőrt és hangtechnikust) egy produkciós cég helyett. Természetesen, ha a csapatodban nincsenek hozzáértő dolgozók, akkor jobb eredményeket érhetsz el szakember vagy profi produkciós cég megbízásával, akikre minden részletet rábízhatsz.

Konklúzió:

Tekints a videóra úgy, mint egy éjjel-nappal, az év 365 napján dolgozó és termelő munkatársra. Hatást vált ki és információt közvetít minden pillanatban, ahányszor csak megnézik. Általa elkerülhetetlenül ismertebbé válsz, nő a presztízsed, a forgalmad, a hatékonyságod és azon kapcsolódási lehetőségek száma, melyektől valóban jól érzed magad. A kérdés: számodra ennek mi az értéke?